maanantai 31. maaliskuuta 2014

Provencelainen tomaattikeitto pelastaa maanantain

Innostuin sunnuntaina testaamaan ihan uutta keittoreseptiä. Lieneekö syynä ollut kellojen siirto kesäaikaan, mutta iltakymmeneltä olin vielä ihan pirteä. Ajattelin siis, että nyt olen fiksu. Ennakoin maanantain ja keitän ruoan valmiiksi. On sitten mukava tulla töistä kotiin, kun tietää, että ei tarvitse kuin heittää itsetehty ruoka mikroon.
Ja olihan tämä tomaattikeiton resepti odottanut kokeilijaansa jo muutenkin kuukausitolkulla. Nyt oli hyvä aika ottaa se lopulta testaukseen.

Kannatti valvoa soppakattilan äärellä. Lopputulos oli huikean hyvä ja teki maanantaista heti paljon paremman päivän. Melkein ehkä jo keskiviikon. Tosin tuttuun tapaani sovelsin reseptin ihan omahan laihini eli omalla tyylillä.

Tänään seuraa erityisen kokkausblogimainen postaus eli tomaattisoppareseptiä pukkaa nyt kuulkaa teillekin.




Ihan ensin piti kaltata tomaatit, eli ei kun viiltoja tekemään kuoriin. Tomaatteja tarvittiin puolisen kiloa.








Sitten tomaatit heitettiin kiehumaan. Annettiin kiehua niin kauan, että kuoret irtosivat.

Samaan aikaan nakattiin yksi iso sipuli ja kaksi valkosipulinkynttä paloiteltuna kuullottumaan öljyyn. Itse käytin paistamiseen makadamia-pähkinäöljyä, kun sitä sattui olemaan. Ihan parasta muuten sekä ruoanlaittoon että ihonhoitoon.



Tomaatit pois kattilasta, kun kuoret alkoivat irrota. Kuorien kanssa poistettiin samalla tomaattien kannat. Sitten nakattiin tomaatit kattilaan sipulien kanssa. Lisättiin 500 grammaa valmista tomaattimurskaa. Tai noh, ohjeen mukaan 500 grammaa. Itsellä oli vain 390 gramman murskapurkki, joten laiton sen verran. 

Sitten sekaan kaksi laakerinlehteä (ohjeessa sanottiin yksi, laitoin siis kaksi, hih), yksi ruokalusikallinen intiaani- tai ruokosokeria, puoli teelusikallista jotain hyvänlaatuista suolaa, mustapippurirouhetta - no, hmm, sellainen sopiva määrä. Olisiko joku reilu teelusikallinen, enempikin taisin laittaa. Basilikasilppua olisi pitänyt olla tuoreena pari ruokalusikallista. Ei ollut. Oli vain kuivattua. Pistin sitä noin pari, kolme teelusikallista. About. Keittoa keitettiin puolisen tuntia hiljaisella tulella ja päästeltiin sauvasekoittimella tasaiseksi. Piti vain muistaa ennen sitä ottaa laakerinlehdet pois. Itse jätin tarkoituksella rakenteen vähän rouheaksi, en päästellyt ihan sileäksi. On muka sellaista maalaismaisempaa ja ruokaisampaa niin.


Ohjeessa käskettiin laittaa 250 grammaa tuorejuustoa. Ei ollut. Oli Koskenlaskijaa. Määrä vain tuntui mahdottoman suurelta (tulee ihan hirveesti kaloreitakin), joten pistin vain reippaan puolikkaan tuosta Koskenlaskija -paketista eli noin 130 grammaa.

Sitten lorautin sekaan yhden 2,5 desin Oatly kaurakerman ja keittelin hyvin hiljaisella tulella kasaan vielä tovin.
Ja maanantai-illan pelastus valmiina tässä. Oli sitten, pojat, vähän hyvää. Kuva pikkuisen vääristää aitoa väriä, oli oranssisempa. Tätä teen toistekin. (Ja pahoittelut, kuvasta puuttuu sellainen vihreä basilikanlehti, mikä tässä olisi pitänyt ehdottomasti olla.) ;) *nauraa*



                 

                  Yhtä makoisaa alkanutta viikkoa itse kullekin.

            Ja kokeilkaa tätä - on ehdottomasti sen väärti. Slurps!



                                       -sari-

4 kommenttia:

  1. Kauhee nälkä iski!!! Jopa meikäläiseen ( armottomaan lihasyöjään siis ) uppoaa tomaattikeitto AINA. ToDo- listalle siis tämä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No todellakin kannattaa. Tämä oli siis NIIIIIIN hyvää. Ihan parasta tomaattikeittoa ever, mitä olen itse tehnyt. Tuo (muistaakseni Lidlin) Polpa tomaattimurska oli koostumukseltaan tähän tosi hyvää - sellaista paksumpaa. Tuota pyrettä en sitten laittanut, vaikka se yhdessä kuvassa näkyykin. :)

      Poista
  2. Voi ristus, kun pitää tällääsiä postauksia pistää. Kuala valuu, ku koiralla.

    VastaaPoista